Slider

Gangjong Rigzod School

 

De Tibetaanse taal dreigt te verdwijnen door de harde maatregelen van China. Sinds de bezetting van Tibet door China in 1950 is het Chinese beleid erop gericht om de Tibetaanse taal uit te bannen. Op scholen is het Tibetaans inmiddels geen hoofdtaal meer, maar vervangen door het Chinees. Dat betekent dat over een paar jaar kleinkinderen hun grootouders niet meer kunnen verstaan. En daarmee gaat stap voor stap een bijzondere cultuur verloren, voor altijd…

Taal is de levenslijn van een cultuur
Er wonen ruim duizend Tibetaanse vluchtelingen in Nederland. Ook voor deze kleine gemeenschap is het van belang dat deze unieke taal met haar rijke geschiedenis voor de jongere generatie Tibetanen behouden blijft. Taal is immers de fundamentele levenslijn van een cultuur. U kunt de Tibetaanse gemeenschap hierbij steunen.

Taallessen aan Tibetaanse kinderen
De Gangjong Rigzodschool in Amsterdam geeft gratis taallessen aan de Tibetaanse kinderen die hier wonen, maar ook aan kinderen en volwassenen van alle nationaliteiten en geloven. De Dalai Lama pleit voor het behoud van de Tibetaanse taal en cultuur en gaf de school persoonlijk haar naam: Gangjong Rigzod, wat sneeuwland en kennis betekent.

Er zijn momenteel vijftig leerlingen die op vier verschillende niveaus les krijgen in het Tibetaans. Elk weekend zijn er lessen en elk half jaar examens. De kwaliteit van de lessen is uitstekend, mede dankzij de acht vrijwillige docenten die ervoor zorgen dat ook voor de jongste generatie in ballingschap deze unieke taal behouden blijft.

De school krijgt geen steun van een overheid of andere organisaties en de docenten ontvangen geen salaris of andere kostenvergoeding. De Tibetaanse gemeenschap in Nederland betaalt de huur van de klaslokalen en de lesboeken, maar heeft niet voldoende middelen om het voortbestaan van deze school te garanderen.

Helpt u mee?
Daarom hebben we uw hulp nodig om ervoor te zorgen dat ook de jongste Tibetanen in ballingschap de band met hun moedertaal niet verliezen.
Elke donatie is welkom. Uw steun draagt bij aan een (betaalbare) eigen ruimte om les te geven en bijeen te komen om gezamenlijk Tibetaanse feestdagen te vieren en boeddhistische dagen te markeren. U bent van harte welkom!

Alvast hartelijk dank!

Klik hier om onze flyer te downloaden

Klik hier om onze flyer te downloaden